SALAM SEJAHTERA BUAT RAKAN-RAKAN KU..
Salam Sejahtera buat kawan dan sahabatku, halaman ini adalah sekadar untuk berkongsi resepi dan menambahkan pengalaman untuk penggemar-penggemar masakan.khususnya masakan kampung dan amnya masakan dari orang-orang melayu kita dahulu...silakan berkongsi dan selamat mencuba
Sabtu, 25 Jun 2011
KERABU MANGGA
BAHAN2NYA:-
sebiji buah mangga
sekuntum bunga kantan
sedikit udang kering ditumbuk lumat
2 ulas bwang merah
3 biji cili api
1 biji cili besar
gula secukupnya
garam
CARA2NYA:-
buah mangga dibuang kulitnya kemudian disagat
bunga kantan dihiris halus
bawang merah dihiris nipis
cili besar dipotong nipis2
cili api dipotong
campurkan kesemua bahan2 ini kedalam satu bekas..masukkan gula,udang kering yg ditumbuk lumat serta garam...gaulkan bagi rata...suaikan rasanya..siap utk dimakan..
MASAK LEMAK CILI API PUCUK UBI
BAHAN2NYA:-
pucuk ubi kayu
santan
50g ikan bilis
5 biji cili api
seinci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
garam
serbuk perasa
CARA2NYA:-
pucuk ubi dipotong @disimpul..kemudian dicelur sebentar
ciliapi,kunyit dan bawang ditumbuk kasar
kemudian tumbuk ikan bilis pula.satukan pucuk ubi dan bhn yg dikisar.
masukkan santan,garam dan perasa..kacau sehingga masak supaya x pecah santannya..sedia utk dihidangkan.
NASI LEMAK
BAHAN2NYA;
beras
santan
3 ulas bawang merah(dihiris nipis)
1 batang serai(diketuk)
2 helai daun pandan(dicarik2kan kemudian simpulkan)
2 inci halia(dihiris nipis)
sedikit halba
kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
garam secukup rasa
CARA2NYA;
beras dibersihkan.masukkan santan serta semua bahan2 tadi
masak seperti biasa
sedap di makan bersama sambal,ikan bilis goreng,timun serta telur dadar atau telur mata lembu...
beras
santan
3 ulas bawang merah(dihiris nipis)
1 batang serai(diketuk)
2 helai daun pandan(dicarik2kan kemudian simpulkan)
2 inci halia(dihiris nipis)
sedikit halba
kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
garam secukup rasa
CARA2NYA;
beras dibersihkan.masukkan santan serta semua bahan2 tadi
masak seperti biasa
sedap di makan bersama sambal,ikan bilis goreng,timun serta telur dadar atau telur mata lembu...
SAYUR CENDAWAN GORENG
BAHAN2NYA;-
cendawan(ikut nak sebyk mana)
50 sen daun sup serta daun bawang
5-6 ekor udang sedang
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
sebiji cili merah
garam secukup rasa
sedikit air
CARA2NYA;-
cendawan dicarikkan jika besar saiznya
tumiskan bawang putih serta bawang besar yg dihiris
masukkan udang..masukkan cendawan.
masukkan garam,sedikit air serta cili merah yang dipotong serong..akhir sekali masukkan daun bawang dan daun sup yang dipotong agak2 1 inci...siap
cendawan(ikut nak sebyk mana)
50 sen daun sup serta daun bawang
5-6 ekor udang sedang
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
sebiji cili merah
garam secukup rasa
sedikit air
CARA2NYA;-
cendawan dicarikkan jika besar saiznya
tumiskan bawang putih serta bawang besar yg dihiris
masukkan udang..masukkan cendawan.
masukkan garam,sedikit air serta cili merah yang dipotong serong..akhir sekali masukkan daun bawang dan daun sup yang dipotong agak2 1 inci...siap
KARI DAGING PERIA
BAHAN2NYA;-
400 gm daging
2 bungkus rempah kari daging
(dibancuh dgn air serta sedikit santan pekat)
sebiji peria@sebelah jika besar.dipotong serong kemudian rendam dlm air garam utk kurangkan pahitnya(saya x pnh rendam..suka dgn rasanya)
semangkuk santan
garam serta serbuk perasa
BAHAN2 TUMISAN;-
halia dihiris
3 biji bawang merah(dihiris nipis)
2 ulas bawang putih. "
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
CARA2NYA;-
tumiskan bhn tumisan..bila kekuningan masukkan rempah bersama daging,kacau..
pecah minyak masukkan santan serta buah peria...masukkan garam..masak hingga peria empuk..kacau..jgn dibiarkan takut pecah santannya..siap untuk dimakan.
400 gm daging
2 bungkus rempah kari daging
(dibancuh dgn air serta sedikit santan pekat)
sebiji peria@sebelah jika besar.dipotong serong kemudian rendam dlm air garam utk kurangkan pahitnya(saya x pnh rendam..suka dgn rasanya)
semangkuk santan
garam serta serbuk perasa
BAHAN2 TUMISAN;-
halia dihiris
3 biji bawang merah(dihiris nipis)
2 ulas bawang putih. "
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
CARA2NYA;-
tumiskan bhn tumisan..bila kekuningan masukkan rempah bersama daging,kacau..
pecah minyak masukkan santan serta buah peria...masukkan garam..masak hingga peria empuk..kacau..jgn dibiarkan takut pecah santannya..siap untuk dimakan.
SAMBAL IKAN KEMBUNG
BAHAN2NYA;-
5 ekor ikan kembung goreng
10-15 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan(jika suka)
1 labu bawang besar dipotong bulat
air asam jawa
2 sudu gula
garam secukup rasa
serbuk perasa
CARA2NYA;-
panaskan minyak..tumiskan cili kering yang di kisar bersama bawang merah,bawang putih serta belacan..
masukkan gula,air asam,serbuk perasa serta air asam jawa..
bila pecah minyak masukkan bawang besar yang dipotong bulat..kacau sebentar.kemudian curahkan ke atas ikan yang digoreng tadi..
5 ekor ikan kembung goreng
10-15 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan(jika suka)
1 labu bawang besar dipotong bulat
air asam jawa
2 sudu gula
garam secukup rasa
serbuk perasa
CARA2NYA;-
panaskan minyak..tumiskan cili kering yang di kisar bersama bawang merah,bawang putih serta belacan..
masukkan gula,air asam,serbuk perasa serta air asam jawa..
bila pecah minyak masukkan bawang besar yang dipotong bulat..kacau sebentar.kemudian curahkan ke atas ikan yang digoreng tadi..
GULAI TERUNG IKAN TALANG MASIN TUMIS DARAT
BAHAN2NYA;-
ikan talang masin(isi@tulang)
3 biji terung bulat dibelah 4
3 keping asam gelugor
sebungkus rempah kari ikan
santan secukupnya
garam
serbuk perasa
BAHAN TUMIS DARAT;-
3 ulas bawang merah(dimayang)
2 ulas bawang putih(dimayang)
2 tangkai daun kari
sedikit halba campur
CARA2NYA;-
ikan dipotong dan direndam utk kurangkan masinnya.
rempah dimasukkan dalam periuk..masukkan segelas air..masak diatas api sederhana hingga hampir kering.
masukkan santan.(jgn terlalu cair) serta terung..kemudian masukkan ikan tadi.
masak hingga terung empuk.kemudian masukkan asam gelugor.
masukkan serbuk perasa..rasa dahulu samada masin@tidak sbb ikan masin tu kdg2 masih masin walau direndam.jika tidak tambahkan garam sesedap rasa..stlh masak tutupkan apinya.
Panaskan kuali,masukkan sedikit minyak..goreng bhn tumis hingga kekuningan kemudian curahkan ke dalam gulai tadi..ratakan.sedia utk dihidangkan
ikan talang masin(isi@tulang)
3 biji terung bulat dibelah 4
3 keping asam gelugor
sebungkus rempah kari ikan
santan secukupnya
garam
serbuk perasa
BAHAN TUMIS DARAT;-
3 ulas bawang merah(dimayang)
2 ulas bawang putih(dimayang)
2 tangkai daun kari
sedikit halba campur
CARA2NYA;-
ikan dipotong dan direndam utk kurangkan masinnya.
rempah dimasukkan dalam periuk..masukkan segelas air..masak diatas api sederhana hingga hampir kering.
masukkan santan.(jgn terlalu cair) serta terung..kemudian masukkan ikan tadi.
masak hingga terung empuk.kemudian masukkan asam gelugor.
masukkan serbuk perasa..rasa dahulu samada masin@tidak sbb ikan masin tu kdg2 masih masin walau direndam.jika tidak tambahkan garam sesedap rasa..stlh masak tutupkan apinya.
Panaskan kuali,masukkan sedikit minyak..goreng bhn tumis hingga kekuningan kemudian curahkan ke dalam gulai tadi..ratakan.sedia utk dihidangkan
SAYUR CAMPUR + + +
BAHAN2NYA;-
lobak merah
bunga kobis
kacang buncis
jagung muda
setengah biji hirisan lada benggala(capsicum)
cendawan
cili api(jika mahu pedas)
isi ayam
udang
bawang besar dimayang kasar
sedikit sos tiram
garam secukup rasa
serbuk perasa
CARA2NYA;-
tumiskan bawang,masukkan isi ayam serta udang.masukkan sayur2an yang dipotong
masukkan serbuk perasa,garam dan sos tiram,,masukkan juga cili api yang diketuk..
setelah semuanya masak..bolehlah di hidangkan..
lobak merah
bunga kobis
kacang buncis
jagung muda
setengah biji hirisan lada benggala(capsicum)
cendawan
cili api(jika mahu pedas)
isi ayam
udang
bawang besar dimayang kasar
sedikit sos tiram
garam secukup rasa
serbuk perasa
CARA2NYA;-
tumiskan bawang,masukkan isi ayam serta udang.masukkan sayur2an yang dipotong
masukkan serbuk perasa,garam dan sos tiram,,masukkan juga cili api yang diketuk..
setelah semuanya masak..bolehlah di hidangkan..
SUP LOBAK PUTIH
BAHAN2
sebiji lobak putih
100g suhoon
10 ekor udang saiz sederhana
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
kiub pati ayam
daun bawang
daun sup
3 biji cii api
CARA2
Tumiskan bawang putih dan bawang merah..masukkan air 2 cawan dan lobak putih..biarkan mendidih dan empuk..masukkan udang,suhoon,garam,kiub pati ayam dan cili api diketuk..taburkan daun bawang dan daun sup..siap utk hidangan..
sebiji lobak putih
100g suhoon
10 ekor udang saiz sederhana
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
kiub pati ayam
daun bawang
daun sup
3 biji cii api
CARA2
Tumiskan bawang putih dan bawang merah..masukkan air 2 cawan dan lobak putih..biarkan mendidih dan empuk..masukkan udang,suhoon,garam,kiub pati ayam dan cili api diketuk..taburkan daun bawang dan daun sup..siap utk hidangan..
RENDANG AYAM
BAHAN2
10 ketul ayam
15 biji cili api
2 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 labu bawang besar
garam
2 helai daun kunyit(dihiris)
semangkuk kecil santan pekat
sedikit gula serta serbuk perasa.
CARA2NYA;-
mesin cili,serai,halia,lengkuas,kunyit hidup serta 2 labu bawang besar.
masukkan kesemua bahan2 mesin tadi ke dalam kuali.
masukkan ayam,,masak sehingga kering,masukkan santan..
masukkan garam,gula serta serbuk perasa.kacau hingga kering dan pecah minyak..
masukkan hirisan daun kunyit.suaikan rasanya...siap
10 ketul ayam
15 biji cili api
2 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 labu bawang besar
garam
2 helai daun kunyit(dihiris)
semangkuk kecil santan pekat
sedikit gula serta serbuk perasa.
CARA2NYA;-
mesin cili,serai,halia,lengkuas,kunyit hidup serta 2 labu bawang besar.
masukkan kesemua bahan2 mesin tadi ke dalam kuali.
masukkan ayam,,masak sehingga kering,masukkan santan..
masukkan garam,gula serta serbuk perasa.kacau hingga kering dan pecah minyak..
masukkan hirisan daun kunyit.suaikan rasanya...siap
DAGING MASAK HITAM
BAHAN2NYA
600g daging
15 biji cili kering
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
2 sudu gula
1 sudu garam
sedikit serbuk perasa
kicap secukupnya
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
CARA2NYA
mesin cili kering,bawang putih,merah serta halia
tumiskan daun kari,bunga lawang dan bunga cengkih
masukkan bhn2 yg dimesin tadi.
masukkan daging,garam,gula serta serbuk perasa.
masak hingga pecah minyak
masukkan kicap..sedia utk dihidang
600g daging
15 biji cili kering
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
2 sudu gula
1 sudu garam
sedikit serbuk perasa
kicap secukupnya
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
CARA2NYA
mesin cili kering,bawang putih,merah serta halia
tumiskan daun kari,bunga lawang dan bunga cengkih
masukkan bhn2 yg dimesin tadi.
masukkan daging,garam,gula serta serbuk perasa.
masak hingga pecah minyak
masukkan kicap..sedia utk dihidang
MASAK LEMAK PUCUK MANIS
BAHAN2;-
seikat pucuk manis
1 biji ubi keledek saiz besar
semangkuk santan
2 biji bawang merah(dimayang)
garam
CARA2NYA;-
ubi keledek dipotong,kemudian direbus hgga empuk.ketepikan.
leraikan pucuk manis dr tangkainya.bilaskan.masukkan dalam periuk.
kemudian masukkan santan.masukkan bawang.masak atas api sederhana..sentiasa dikacau agar x pecah santannya.masukkan keledek.masukkan garam.kacau hingga masak..
seikat pucuk manis
1 biji ubi keledek saiz besar
semangkuk santan
2 biji bawang merah(dimayang)
garam
CARA2NYA;-
ubi keledek dipotong,kemudian direbus hgga empuk.ketepikan.
leraikan pucuk manis dr tangkainya.bilaskan.masukkan dalam periuk.
kemudian masukkan santan.masukkan bawang.masak atas api sederhana..sentiasa dikacau agar x pecah santannya.masukkan keledek.masukkan garam.kacau hingga masak..
KARI IKAN TONGKOL
BAHAN2NYA
seekor ikan tongkol
2 bungkus rempah kari ikan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji bendi
1 biji cili hijau(dibelah 2)
2 biji tomato(dibelah 2)
sedikit air asam
santan
garam serta serbuk perasa(jika suka)
BAHAN UTK TUMISAN
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halba campur
2 tangkai daun kari
CARA2NYA
rempah kari,air asam,bawang merah,bawang putih campur segelas air dikisar.
tumiskan bhn tumisan hingga naik bau dan kekuningan.
masukkan rempah.masak hingga pecah minyak.
masukkan santan.bila sedikit mendidih masukkan ikan,bendi dan cili hijau.
masukkan garam dan perasa
perlahankan api..sambil dikacau perlahan2 supaya x pecah santannya..siap utk dihidang..
seekor ikan tongkol
2 bungkus rempah kari ikan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji bendi
1 biji cili hijau(dibelah 2)
2 biji tomato(dibelah 2)
sedikit air asam
santan
garam serta serbuk perasa(jika suka)
BAHAN UTK TUMISAN
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halba campur
2 tangkai daun kari
CARA2NYA
rempah kari,air asam,bawang merah,bawang putih campur segelas air dikisar.
tumiskan bhn tumisan hingga naik bau dan kekuningan.
masukkan rempah.masak hingga pecah minyak.
masukkan santan.bila sedikit mendidih masukkan ikan,bendi dan cili hijau.
masukkan garam dan perasa
perlahankan api..sambil dikacau perlahan2 supaya x pecah santannya..siap utk dihidang..
UDANG GORENG SADERI
BAHAN2
400g udang saiz XL
kacang panjang
3 biji cili api di ketuk
1 biji cili besar di hiris
batang saderi di hiris
garam
kunyit
bawang besar di hiris bulat2
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
CARA2
udang digaul dgn kunyit..
tumiskan bawang putih,bawang merah.
masukkan batang saderi..kacau dan tunggu batang saderi lembut..
masukkan udang,garam,kacang panjang dan cili api yg di ketuk..
kacau sebentar dan masukkan cili besar dan bawang besar..siap utk hidangan.
400g udang saiz XL
kacang panjang
3 biji cili api di ketuk
1 biji cili besar di hiris
batang saderi di hiris
garam
kunyit
bawang besar di hiris bulat2
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
CARA2
udang digaul dgn kunyit..
tumiskan bawang putih,bawang merah.
masukkan batang saderi..kacau dan tunggu batang saderi lembut..
masukkan udang,garam,kacang panjang dan cili api yg di ketuk..
kacau sebentar dan masukkan cili besar dan bawang besar..siap utk hidangan.
KERABU TAUGEH
BAHAN2NYA;-
50 sen taugeh
1/2 kg kerang
seinci halia
5 biji cili api
3 las bawang merah
2 biji limau kasturi
santan pekat
garam
CARA2NYA;-
taugeh dicelur sebentar.kerang direbus dan diambil isinya.
bawang merah dan halia di mayang nipis
cili api ditumbuk kasar...
campurkan kesemua bahan di atas.kemudian masukkan santan dan garam..perah limau kasturi..
suaikan rasanya terlebih dahulu..kemudian bolehlah dihidangkan..
50 sen taugeh
1/2 kg kerang
seinci halia
5 biji cili api
3 las bawang merah
2 biji limau kasturi
santan pekat
garam
CARA2NYA;-
taugeh dicelur sebentar.kerang direbus dan diambil isinya.
bawang merah dan halia di mayang nipis
cili api ditumbuk kasar...
campurkan kesemua bahan di atas.kemudian masukkan santan dan garam..perah limau kasturi..
suaikan rasanya terlebih dahulu..kemudian bolehlah dihidangkan..
AIR ASAM TOMATO
BAHAN2
3 biji tomato di potong halus2
1 biji bawang besar di potong halus2
2 biji cili besar
2 biji cili api di potong halus2
sedikit belacan
garam
2 biji limau nipis
CARA2
cili besar di tumbuk kasar bersama belacan dan garam..
gaulkan tomato,bawang besar,cili padi dan perahan air limau nipis dgn bahan tumbukan tadi dlm bekas hingga sebati..siap utk hidangan..
3 biji tomato di potong halus2
1 biji bawang besar di potong halus2
2 biji cili besar
2 biji cili api di potong halus2
sedikit belacan
garam
2 biji limau nipis
CARA2
cili besar di tumbuk kasar bersama belacan dan garam..
gaulkan tomato,bawang besar,cili padi dan perahan air limau nipis dgn bahan tumbukan tadi dlm bekas hingga sebati..siap utk hidangan..
ACAR TUMIS
BAHAN2NYA;-
timun dipotong panjang kira2 2 inci
lobak merah dipotong spt timun td
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
sedikit biji sawi
1 biji cili merah
gula
garam
cuka..
CARA2NYA;-
tumiskan bawang merah dan bawang putih yg dimayang bersama biji sawi
masukkan timun dan lobak merah
masukkan gula,cuka dan garam,masukkan cili merah yg dipotong serong
suaikan rasanya..
timun dipotong panjang kira2 2 inci
lobak merah dipotong spt timun td
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
sedikit biji sawi
1 biji cili merah
gula
garam
cuka..
CARA2NYA;-
tumiskan bawang merah dan bawang putih yg dimayang bersama biji sawi
masukkan timun dan lobak merah
masukkan gula,cuka dan garam,masukkan cili merah yg dipotong serong
suaikan rasanya..
SUP TELUR
BAHAN2
6 biji telur
100g suhoon
2 batang kayu manis
3 kuntum bungga lawang
3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
seinci halia
daun sup
daun bawang
garam
perasa
sedikit minyak untuk tumisan
CARA2
Tumiskan bawang merah,bawang putih,kayu manis,halia dan bungga lawang sehingga naik bau dan kekuningan dlm periuk.
masukkan 2 gelas air dan biarkan mendidih secara pelahan..pecahkan telur masuk kedlm periuk...biar telur masak dan membeku dgn api yg pelahan supaya telur tidak pecah..masukkan garam dan perasa...last,masukkan suhoon...taburkan daun bawang dan daun sup..(klau nak pedas ketukkan beberapa biji cili api)
6 biji telur
100g suhoon
2 batang kayu manis
3 kuntum bungga lawang
3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
seinci halia
daun sup
daun bawang
garam
perasa
sedikit minyak untuk tumisan
CARA2
Tumiskan bawang merah,bawang putih,kayu manis,halia dan bungga lawang sehingga naik bau dan kekuningan dlm periuk.
masukkan 2 gelas air dan biarkan mendidih secara pelahan..pecahkan telur masuk kedlm periuk...biar telur masak dan membeku dgn api yg pelahan supaya telur tidak pecah..masukkan garam dan perasa...last,masukkan suhoon...taburkan daun bawang dan daun sup..(klau nak pedas ketukkan beberapa biji cili api)
AYAM MASAK LEMAK CILIAPI
BAHAN2NYA;-
10 ketul ayam
10 biji cili api(jika nak pedas)
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sebatang serai(diketuk)
sedikit jintan manis
1 inci halia
santan
garam serta serbuk perasa
CARA2NYA
10 ketul ayam
10 biji cili api(jika nak pedas)
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sebatang serai(diketuk)
sedikit jintan manis
1 inci halia
santan
garam serta serbuk perasa
CARA2NYA
GULAI LEMAK NANGKA BSAMA UDANG
BAHAN2NYA;-
nangka muda(dicelur hgga empuk)
7-10 ekor udang
1 bgks rempah kari ikan
santan secukupnya
garam dan serbuk perasa
2 keping asam gelugor
CARA2NYA;-
masak rempah dgn sedikit air hgga hampir kering..masukkan santan.
masukkan nangka yg telah dicelur
masukkan udang,asam keping td..
masukkan garam dan serbuk perasa
sedia utk dimkn
nangka muda(dicelur hgga empuk)
7-10 ekor udang
1 bgks rempah kari ikan
santan secukupnya
garam dan serbuk perasa
2 keping asam gelugor
CARA2NYA;-
masak rempah dgn sedikit air hgga hampir kering..masukkan santan.
masukkan nangka yg telah dicelur
masukkan udang,asam keping td..
masukkan garam dan serbuk perasa
sedia utk dimkn
AYAM MASAK KICAP BERLADA HITAM
BAHAN2NYA;-
10 ketul ayam
1 mangkuk kicap manis
1 senduk sos cili
1 sudu besar lada hitam yg dikisar kasar
1 sudu besar sos tiram
3 ulas bawang putih(dimayang)
2 ulas bawang merah(dimayang)
2 inci halia(dimayang)
2 batang daun bawang dipotong 2 inci
1 biji cili merah.dipotong serong
1 labu bawang besar
sedikit serbuk perasa
sedikit gula..
CARA2NYA;-
tumiskan bawang putih,bawang merah dan halia
masukkan sos cili dan kicap..tambahkan sedikit air
masukkan sos tiram
masukkan lada hitam,serbuk perasa,gula dan garam..
masukkan ayam.masak hingga hampir pekat.
masukkan cili,daun bawang dan bawang besar yg dipotong besar..kacau rata..
sedia utk hidangan
masukk
10 ketul ayam
1 mangkuk kicap manis
1 senduk sos cili
1 sudu besar lada hitam yg dikisar kasar
1 sudu besar sos tiram
3 ulas bawang putih(dimayang)
2 ulas bawang merah(dimayang)
2 inci halia(dimayang)
2 batang daun bawang dipotong 2 inci
1 biji cili merah.dipotong serong
1 labu bawang besar
sedikit serbuk perasa
sedikit gula..
CARA2NYA;-
tumiskan bawang putih,bawang merah dan halia
masukkan sos cili dan kicap..tambahkan sedikit air
masukkan sos tiram
masukkan lada hitam,serbuk perasa,gula dan garam..
masukkan ayam.masak hingga hampir pekat.
masukkan cili,daun bawang dan bawang besar yg dipotong besar..kacau rata..
sedia utk hidangan
masukk
SAMBAL TEMPE GORENG
BAHAN2NYA;-
2 keping tempe(dipotong segi 4)
ikan bilis goreng
1 senduk cili kering yg dikisar bersama bawang putih dan bawang merah
2 sudu besar gula
1 labu bawang besar
daun bawang dan daun sup
CARA2NYA;-
goreng tempe hingga garing.
ambil sedikit minyak..panaskan.
tumiskan cili kering hingga hampir kering serta berminyak.
masukkan gula dan garam..
masukkan tempe dan ikan bilis yg digoreng td.
masukkan bawang besar yg dipotong bulat..
masukkan daun bawang dan daun sup...kacau sebentar..
sedia dihidangkan..
2 keping tempe(dipotong segi 4)
ikan bilis goreng
1 senduk cili kering yg dikisar bersama bawang putih dan bawang merah
2 sudu besar gula
1 labu bawang besar
daun bawang dan daun sup
CARA2NYA;-
goreng tempe hingga garing.
ambil sedikit minyak..panaskan.
tumiskan cili kering hingga hampir kering serta berminyak.
masukkan gula dan garam..
masukkan tempe dan ikan bilis yg digoreng td.
masukkan bawang besar yg dipotong bulat..
masukkan daun bawang dan daun sup...kacau sebentar..
sedia dihidangkan..
SAMBAL IKAN BILIS
BAHAN2NYA;-
15 tangkai cili kering
500g ikan bilis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
1 labu bawang besar
garam
serbuk perasa
gula
CARA2NYA;-
ikan bilis digoreng garing.
cili kering dikisar bersama bawang putih dan merah serta belacan..
panaskan kuali dan tumiskan cili yg siap dikisar.
masukkan gula,garam serta serbuk perasa.
bila pecah minyak masukkan bawang besar yg dipotong bulat..suaikan rasanya terlebih dulu..kemudian masukkan ikan bilis.kacau sebentar hingga bersalut cili td,,siap dihidangkan.
15 tangkai cili kering
500g ikan bilis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
1 labu bawang besar
garam
serbuk perasa
gula
CARA2NYA;-
ikan bilis digoreng garing.
cili kering dikisar bersama bawang putih dan merah serta belacan..
panaskan kuali dan tumiskan cili yg siap dikisar.
masukkan gula,garam serta serbuk perasa.
bila pecah minyak masukkan bawang besar yg dipotong bulat..suaikan rasanya terlebih dulu..kemudian masukkan ikan bilis.kacau sebentar hingga bersalut cili td,,siap dihidangkan.
UDANG GORENG SADERI
BAHAN2NYA;-
10-15 ekor udang besar
2 batang saderi
sebiji cii merah
1 labu bawang besar
garam serta kunyit serbuk(gaulkan bersama udang)
CARA2NYA;-
saderi dipotong serong kemudian digoreng hgga masak
masukkan udang yg sudah digaul bersama kunyit dan garam
masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili merah yang dipotong serong.
sedia dihidangkan
10-15 ekor udang besar
2 batang saderi
sebiji cii merah
1 labu bawang besar
garam serta kunyit serbuk(gaulkan bersama udang)
CARA2NYA;-
saderi dipotong serong kemudian digoreng hgga masak
masukkan udang yg sudah digaul bersama kunyit dan garam
masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan cili merah yang dipotong serong.
sedia dihidangkan
MASAK LEMAK CILIAPI KETAM
BAHAN2NYA;-
sekilo ketam
10 biji ciliapi
1 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
sedikit jintan manis
santan
2 batang serai
garam
kacang bendi
daun kunyit
CARA2NYA;-
ketam dikoyak cengkerangnya..
ciliapi,jintan manis,kunyit dan bawang ditumbuk lumat.
kemudian masukkan ke dalam kuali.masukkan serai yg di ketuk
masukkan santan dan ketam..kacau rata
masukkan garam ,daun kunyit dan bendi..
kacau hingga masak
sekilo ketam
10 biji ciliapi
1 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
sedikit jintan manis
santan
2 batang serai
garam
kacang bendi
daun kunyit
CARA2NYA;-
ketam dikoyak cengkerangnya..
ciliapi,jintan manis,kunyit dan bawang ditumbuk lumat.
kemudian masukkan ke dalam kuali.masukkan serai yg di ketuk
masukkan santan dan ketam..kacau rata
masukkan garam ,daun kunyit dan bendi..
kacau hingga masak
Langgan:
Catatan (Atom)