SALAM SEJAHTERA BUAT RAKAN-RAKAN KU..

Salam Sejahtera buat kawan dan sahabatku, halaman ini adalah sekadar untuk berkongsi resepi dan menambahkan pengalaman untuk penggemar-penggemar masakan.khususnya masakan kampung dan amnya masakan dari orang-orang melayu kita dahulu...silakan berkongsi dan selamat mencuba

Jumaat, 24 Jun 2011

gulai lemak kacang ramungai

bihun goreng

kerabu paku rawan

sambal talapia terung pipit

lala masak serai

asam pedas keladi

nasi lemak

kari tulang dgn rebung

sambal peria

masak lemak cili api talapia

mee kuah

mee hailam

sayur campur

sayur campur

ikan cencaru sumbat

KARI TELUR ITIK


BAHAN2
10 biji telur itik atau ayam

AYAM KUZI MERAH


BAHAN2
10 ketul ayam
1 inci halia
3 labu bawang besar di mayang
1 senduk sos tomato
5 biji cili api di ketuk
10 tangkai cili api dikisar
1 biji cili besar di belah dua
sweat pea(kacang sepat)
carot
minyak
garam
gula

CARA2
halia di tumbuk dgn garam..lumurkan pada ayam hingga rata..perap 5 minit..
goreng ayam separa masak..angkat dan biar sejuk..
panaskan minyak..masukkan cili kering yg dikisar bersama sebiji bawang besar dan sos tomato biarkan pecah minyak masukkan segelas air..bila mendidih masukkan cili api,ayam separa masak dan bawang besar..last masukkan kacang sepat,carot dan cili besar...kacau hingga masak..siap

SAMBAL PETAI


BAHAN2
5 papan petai diambil biji(guna kulit pun boleh)
15 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
15 ekor udang sederhana besar
sedikit belacan
gula
garam

CARA2
kisarkan cili kering,1 biji bawang besar dan belacan..
tumiskan bahan kisar tadi sampai pecah minyak...
masukkan gula dan garam sesedap rasa..
masukkan petai dan biar sekejap..
masukkan udang dan hirisan 1 biji bawang besar...kacau hingga masak..siap