SALAM SEJAHTERA BUAT RAKAN-RAKAN KU..

Salam Sejahtera buat kawan dan sahabatku, halaman ini adalah sekadar untuk berkongsi resepi dan menambahkan pengalaman untuk penggemar-penggemar masakan.khususnya masakan kampung dan amnya masakan dari orang-orang melayu kita dahulu...silakan berkongsi dan selamat mencuba

Ahad, 26 Jun 2011

LONTONG

IKAN KEMBUNG MASAK TAUCHU

BAHAN2NYA;-
4 ekor ikan kembung goreng
1 labu bawang besar
1 senduk sos tomato@cili
1 senduk kicap pekat manis
1 senduk taucu
1 biji cili merah
daun bawang
sedikit air asam jawa

CARA2NYA
tumiskan bawang besar yg dipotong bulat
masukkan sos,kicap pekat,air asam dan taucu.
masukkan gula dan perasa(jika suka)
masak hingga pekat dan berminyak
jika kurang masin bolehlah ditambahkan garam.
masukkan cili merah yg dipotong serong
masukkan daun bawang.
masukkan ikan sebentar..siap

SAYUR LODEH (LONTONG)

BAHAN2NYA;-
kobis bulat(dipotong)
kacang panjang(dipotong)
sekeping tempe(dipotong dadu)
sebatang lobak merah(dipotong pjg 2 inci)
bunga kobis
sengkuang
santan secukupnya
2 keping tauhu(di potong dadu)
2 labu bawang besar
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 btg serai
1 inci lengkuas
2 biji cili merah
garam secukupnya..

CARA2NYA;-
bawang besar,halia,kunyit hidup dan lengkuas dimesin.bersama 1 cawan air.
kemudian masak sebentar..masukkan serai yang diketuk.masukkan santan kemudian masukkan sayur2an serta tempe dan tauhu..masukkan cili merah dan garam..kacau hingga masak..sedap dimakan bersama nasi impit serta sambal ikan bilis..

SAYURAN WARISAN ORG TUA2 DULU

SAYUR KUBIS PANJANG

BAHAN2NYA;-
sebelah kobis panjang
udang(ikut nak byk mna)
cili merah
bawang putih dan merah
garam
sedikit serbuk perasa

CARA2NYA;-
tumiskan bawang putih dan merah,kemudian masukkan sayur kobis yang dipotong
masukkan udang..masukkan segelas air
masukkan cili merah serta garam dan perasa.
kacau hingga masak
siap

MEE UDANG

BAHAN2
1 bungkus mee kuning
400g udang saiz XL
15 tangkai cili kering(ikut citarasa pedas)
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
fishcake di potong
fishball di potong 2
taugeh
sawi
daun sup
daun bawang
bawang goreng segera
2 biji cili besar di hiris
2 biji telur ayam
kicap mee
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah di tumbuk
3 biji bawang putih di tumbuk
garam
2 sudu gula
serbuk perasa

CARA2.
mesin cili kering bersama bawang besar..
goreng fishcake dan fish ball separuh masak..masuk dan tumiskan bawang merah dan bawang putih,goreng hingga kekuningan..masukkan cili kering yg di mesin,sos cili dan sos tiram..kacau hingga pecah minyak..masukkan air,sedikit kicap mee,gula,garam dan serbuk perasa..biarkan mendidih..masukkan telur,udang dan mee..last masuk taaugeh,sawi,dan taburkan daun sup,daun bawang,cili besar dan bawang goreng..

KARI TELUR AYAM

BAHAN2NYA;-
telur ayam atau itik
1 bgks rempah kari daging
santan
garam dan serbuk perasa

BAHAN TUMISAN
2 btg (kecil)kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 inci halia(dihiris)
3 ulas bawang merah(dimayang)
2 ulas bawang putih(dimayang)

CARA2NYA;-
tumiskan bahan tumisan hgga kekuningan
masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air dan campurkan sedikit santan.
masak rempah sehingga pecah minyak.
masukkan santan.bila sedikit mendidih masukkan telur (yg direbus@terus pecahkan masuk ke dalam kari)
masukkan garam dan sedikit serbuk perasa..sedia dihidangkan

JENAHAK MASAM MANIS

KETAM UTK MASAK LOMAK...

HIDANGAN LAGI..


JEMPUT MAKAN LG...

SET HIDANGAN TENGHARI RUMAHKU

JEMPUT MAKAN KAWAN2...

SET HIDANGAN TENGHARI DAPURKU

JEMPUT MAKAN SEMUA......

YI MEE SIZZLING

YANG NI BUKAN DARI DAPURKU..

IKAN GELAMA MASAM

WALAUPUN HODOH DI PANDANG TAPI TERBAIKKKKKKKKKK DI MAKAN...MENYELERAKAN..

SAMBAL BELACAN

BAHAN2NYA;-
5 biji cili api
2 biji cili merah,sedikit garam
belacan
limau nipis@limau kasturi

CARA2NYA;-
gunakan blender kering.blend sekejap2
perah dgn limau
siap

YI MEE SOUP

NASI AYAM PENYET

PULUT DURIAN