BAHAN2NYA
seekor ikan tongkol
2 bungkus rempah kari ikan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji bendi
1 biji cili hijau(dibelah 2)
2 biji tomato(dibelah 2)
sedikit air asam
santan
garam serta serbuk perasa(jika suka)
BAHAN UTK TUMISAN
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halba campur
2 tangkai daun kari
CARA2NYA
rempah kari,air asam,bawang merah,bawang putih campur segelas air dikisar.
tumiskan bhn tumisan hingga naik bau dan kekuningan.
masukkan rempah.masak hingga pecah minyak.
masukkan santan.bila sedikit mendidih masukkan ikan,bendi dan cili hijau.
masukkan garam dan perasa
perlahankan api..sambil dikacau perlahan2 supaya x pecah santannya..siap utk dihidang..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan